Może czas pomyśleć o potrawach na świąteczny stół?
Moja
propozycja to pyszne Kapuśniaczki :)
Produkty:
Zaczyn
- około 20-25g drożdży,
- 1 łyżka ciepłego
mleka,
- 1 łyżka mąki,
- szczypta cukru,
- szczypta soli.
Ciasto
- 1kg mąki (zostawić
trochę mąki do podsypywania),
- ½ litra ciepłego
mleka,
- około 40g masła +
kawałek masła do smarowania blachy,
- 2 żółtka,
- 1jajo,
- około 1 łyżki bułki
tartej.
Farsz
- 1kg kapusty kiszonej,
- 3 cebule,
- kilkanaście suszonych
grzybów
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, papryka.
Na początku przygotowuję do farszu suszone
grzyby. Zalewam w miseczce grzyby gorącą wodą i odstawiam na bok.
Drożdże mieszam z łyżką ciepłego mleka, szczyptą
soli oraz cukru. Dodaję łyżkę mąki ciągle mieszając. Zaczyn odstawiam na chwilę
na bok. Do dużej miski wsypuje 1kg mąki, dodaję żółtka, ciepłe mleko oraz
zaczyn. Wyrabiam ciasto.
Roztapiam masło i ciepłe (ale nie gorące)
wlewam do ciasta. Wyrabiam wszystko około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywam
ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W między czasie kroję
cebulę w kostkę i
podsmażam na maśle.
Kapustę kiszoną wrzucam do garnka i gotuję razem z wcześniej
przygotowanymi grzybami. Odciskam i drobno kroję. Kapustę łączę z cebulą,
doprawiam do smaku i obsmażam.
Gdy ciasto już wyrosło, rozwałkowuje je (pamiętajcie
o mące, ciasto nie może się przyklejać, podsypujcie je mąką).
Kroję ciasto na nie duże kawałki, układam na
środku farsz i sklejam boki, formując bułeczki (mogą być również inne kształty,
wasz wybór).
Bułeczki z
odstępami układam na wcześniej
wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blasze. Wszystkie
kapuśniaczki smaruję roztrzepanym jajkiem. Wkładam je na około 20 min. do
nagrzanego piekarnika 200 st.. Po upieczeniu kapuśniaczki można podać z
czerwonym barszczem.
Z tak samo przygotowanym ciastem możemy zrobić
bułeczki z owocami. Farsz z kapusty kiszonej zastępujemy np.; obranymi i
pokrojonymi w kostkę jabłkami i gruszkami. Owoce przyprawiamy do smaku brązowym
cukrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz