wtorek, 11 grudnia 2012

Kapuśniaczki

 

Może czas pomyśleć o potrawach na świąteczny stół?
Moja propozycja to pyszne Kapuśniaczki :)

 
 

Produkty:
 

Zaczyn

- około 20-25g drożdży,
- 1 łyżka ciepłego mleka,
- 1 łyżka mąki,
- szczypta cukru,
- szczypta soli.

 
Ciasto

- 1kg mąki (zostawić trochę mąki do podsypywania),
- ½ litra ciepłego mleka,
- około 40g masła + kawałek masła do smarowania blachy,
- 2 żółtka,
- 1jajo,
- około 1 łyżki bułki tartej.

 
Farsz

- 1kg kapusty kiszonej,
- 3 cebule,
- kilkanaście suszonych grzybów
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz, papryka.

 

Na początku przygotowuję do farszu suszone grzyby. Zalewam w miseczce grzyby gorącą wodą i odstawiam na bok.

Drożdże mieszam z łyżką ciepłego mleka, szczyptą soli oraz cukru. Dodaję łyżkę mąki ciągle mieszając. Zaczyn odstawiam na chwilę na bok. Do dużej miski wsypuje 1kg mąki, dodaję żółtka, ciepłe mleko oraz zaczyn. Wyrabiam ciasto.
Roztapiam masło i ciepłe (ale nie gorące) wlewam do ciasta. Wyrabiam wszystko około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W między czasie kroję cebulę w kostkę  i podsmażam na maśle.
Kapustę kiszoną wrzucam do garnka i gotuję razem  z wcześniej przygotowanymi grzybami. Odciskam i drobno kroję. Kapustę łączę z cebulą, doprawiam do smaku i obsmażam.

Gdy ciasto już wyrosło, rozwałkowuje je (pamiętajcie o mące, ciasto nie może się przyklejać, podsypujcie je mąką).
Kroję ciasto na nie duże kawałki, układam na środku farsz i sklejam boki, formując bułeczki (mogą być również inne kształty, wasz wybór).
Bułeczki  z odstępami układam na wcześniej  wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blasze. Wszystkie kapuśniaczki smaruję roztrzepanym jajkiem. Wkładam je na około 20 min. do nagrzanego piekarnika 200 st.. Po upieczeniu kapuśniaczki można podać z czerwonym barszczem.

 

Z tak samo przygotowanym ciastem możemy zrobić bułeczki z owocami. Farsz z kapusty kiszonej zastępujemy np.; obranymi i pokrojonymi w kostkę jabłkami i gruszkami. Owoce przyprawiamy do smaku brązowym cukrem i cynamonem.

 

 
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz