czwartek, 14 marca 2013

Strudel



Strudel z jabłkami i czekoladą.

 
Produkty:

- ciasto francuskie 1op. z Biedronki,

- 4 średnie jabłka kwaśne lub słodkie, wedle uznania,

- około 10 kostek gorzkiej czekolady,

- 1 jajo

- przyprawy; cukier brązowy, cukier waniliowy, goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa.
 
Możemy dodać również np.; rodzynki, migdały.

 
Jabłka kroję w nieregularną kostkę. Dodaje do jabłek parę goździków, trochę cukru brązowego, cynamon ( sypię dużo cynamonu, ponieważ go uwielbiam), imbir i gałkę muszkatołową oraz pokrojone kostki gorzej czekolady.
Nadzienie z jabłek układam na cieście i zwijam w wałek,(tak jak widać na zdjęciu).
Rogi zagniatam i chowam pod spód ciasta.
Zawiniętego strudla nacinam nożem w poprzek (patrz na zdjęcie).
Układam moje ciastko na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Smaruje roztrzepanym jajkiem aby po upieczeniu wierzch ciasta był bardzo chrupiący.
Ciasto wkładam do rozgrzanego piekarnika 180 stop. Na 20-25min.

 Strudel podaje na ciepło z lodami lub tylko przybrany bitą śmietaną.

 Wiosną możemy zamienić jabłka na inne owoce oraz zrezygnować z zimowych przypraw i użyć tylko czekolady lub samego cukru :)
 
 











                                   Strudel z jabłkami, rodzynkami i migdałami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz