poniedziałek, 11 marca 2013

Sosy



Sos pomidorowy

Produkty:

- 6 dużych pomidorów,
 
- 5 cebul,
 
- około 12-15 dużych pieczarek,
 
- oliwki czarne i zielone (ja dałam po 100g każdych),
 
- 4-5 ząbków czosnku,
 
- przyprawy; pieprz, sól, papryka słodka i ostra, oregano, bazylia, pietruszka,

- parę łyżek oliwy z oliwek (do smażenia).

 

Cebulę, pieczarki i oliwki kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Sparzone, pokrojone pomidory dokładamy do reszty warzyw i gotujemy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu.
Wszystko doprawiamy według własnego uznania.
Gotujemy jeszcze parę minut.
Sos możemy podać z makaronem albo zamknąć w słoikach.



                                                                      






 

 
Zamykam słoiki.

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Staram się wszystko wykorzystać. Często zamykam resztki w słoikach.

O to przykład.

Produkty (czyli resztki z lodówki):

- 1 duża cebula,

- 2 marchewki,

- po 20g oliwek,

- 5 średnich pomidorów,

- połowa pęczka pietruszki,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- przyprawy: sól, pieprz, papryka.
 
Wszystkie warzywa z oliwą miksuję w blenderze. Sos wlewam do garnka, przyprawiam i doprowadzam do wrzenia. Gorący sos wlewam do czystych słoików, szczelnie zamykam i pasteryzuje.

Każdy sos możemy oczywiście wzbogacić dodając paprykę, kukurydzę lub inne warzywa czy zioła.
Uwielbiam moje sosy w słoiczkach. Kiedy nie mam czasu na gotowanie a chcę zjeść coś ciepłego, dobrego i szybkiego, sięgam do szafki po słoik z sosem :)
 
 





 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz